2020. február 16.
A bukott termékek új néven kerülnek vissza az MLM rendszerbe

A bukott termékek új néven kerülnek vissza az MLM rendszerbe

Lehet, hogy csak átverés a magyar csodatermék? A Gazdasági Versenyhivatal a Lavan készítményeket forgalmazó Positeam társaság és annak módszerei ügyében folytat vizsgálatot.

 A Lavan termékcsalád kapcsán – a zsurpubi.hu információi alapján – már a rendőrség is vizsgálja Páczelt Mihály korábban felvett és vissza nem fizetett kölcsöneinek ügyét. Sőt, úgy tudjuk, hogy ebben az ügyben már korábban jogerős, elmarasztaló bírósági döntés született, amelynek következtében Páczel ellen jelenleg is több végrehajtási eljárás zajlik. Az eljárások keretében foglalták le és vették zár alá az MLM-guru több autóját is.

 

A szóban forgó MLM rendszerben érdekeltté tett emberek számára nem túl sok okot ad a bizakodásra, hogy az internetes fórumokon számos helyen kétes értékűnek mondott, máshol „csodaszerként” kínált Lavan termékeket forgalmazó társaság 2016. évi 200 millió forint körüli árbevétele 2018-ra majd a felére csökkent. Egy MLM szakmában jártas szakértő szerint ez nem sok jót jelent, illetve hozzátette, hogy általában az ilyen mértékű árbevétel csökkenés a cégek nagy részénél néhány hónapon belül csődhöz vezethet. Mint mondta, ez főként abból a bizalomvesztésből adódik, hogy elillan a vezetőbe vetett hit, és – az MLM-rendszerekben rendkívüli jelentőséggel bíró – jövőben elérhető jutalék reménye.

 

Ilyen baljós körülmények között került sor a társaság év végi rendezvényére. Az esemény magán hordozta nemcsak Páczelt Mihály problémákkal küzdő vezetői megítélését, hanem a Positeam megtépázott múltját és nem túl ígéretes jövőjét is. Az sem adhat okot bizakodásra, hogy az ünnepi programon mindössze tíz egynéhány fő jelent meg, ami egy MLM céghez képest meglehetősen alacsony létszámnak tűnik. Így az óévbúcsúztató inkább egy gyászszertartásra hasonlított, mint év végi bulihoz. Az érdeklődés totális hiánya mellett megtartott rendezvényen állítólag elhangzott az is, hogy „nem megy úgy az üzlet, ahogyan kellene”.

 
  

Ennek egy MLM-rendszerben több oka is lehet, mint például a gyenge vezetői képesség és teljesítmény, a nem megfelelő minőségű termék, a hibás koncepció, vagy a gyenge csapatösszetétel. Ezek közül már akár egyetlen tényező előfordulása is eredményezhet kudarcot, ha pedig több is felmerül, akkor az hatványozottan csökkenti a társaság túlélési képességét, és növeli a csőd kockázatát.

 

A hatósági vizsgálatok mellett a probléma nagyságát jelzi az is, hogy információink szerint súlyos pénzügyi és anyagi problémákkal küzd a társaság és maga a guru is. Páczelt lefoglalt gépjárművein kívül ugyanis a hatóság semmilyen más ingó- vagy ingatlanvagyont nem tudott lefoglalni, azaz Páczelt nevén nem található semmiféle végrehajtható tulajdon. Következésképpen az is előfordulhat, hogy nemcsak a magánvagyonát, de a cégeit is kiürítette. Ha így van, az is elképzelhető, hogy sem a hivatalos tartozásait, sem az MLM partnereknek járó munkadíjakat nem tudják majd behajtani rajta: ebben az esetben bekövetkezhet, hogy a milliós összegű fizetési ígéretekből csak pereskedések lesznek, a pénz minimális reménye nélkül.

 

Úgy tűnik, hogy Páczelt esetében is igaz a mondás: a baj mindig csőstül jön. Mint megtudtuk, a GVH és a rendőrségi vizsgálatok mellett további eljárások is folyamatban vannak ellene, mégpedig védjegybitorlás miatt. Bár nincs jövőbelátó képességünk, korábbi példákból kiindulva ilyenkor szoktak a társaságok csődbe menni, majd felszámolás alá kerülni, az MLM partnerek a pénzüket követelni, a vezetők pedig egy új, még „ígéretesebb”, az „igazi”, az „eredeti” termékkel újra piacra lépni.

 

Információink szerint Páczelt Mihály egy régi ügyvéd ismerősével dolgozik az új termék piacra dobásán. Persze ez nem meglepő, hiszen egy MLM bukást általában egy új termék bevezetése követi. Úgy tűnik, Páczelt is így kívánja a jelenlegi kudarcokat túlélni. Szóval jöhet a még „ígéretesebb”, az „igazi”, az „eredeti” új termék, amely segíthet a guru és ügyvéd barátja anyagi helyzetén. Az „új” termék neve Lanovyl. Csakhogy mind a Lavan, mind pedig a Lanovyl ellen máris polgári peres eljárások indultak, azok jogszerűtlen, üzleti titkokat és más védjegyeket sértő mivoltuk miatt.

Megosztás

Top 4+1 trend a 2020-as fizikai munkaerő piacon

Hello Gazdaság

Top 4+1 trend a 2020-as fizikai munkaerő piacon

  • 2020.01.28

HR szempontból talán az elmúlt évtized legizgalmasabb időszaka várható. A Work Force Kft. hazai elemzése és külföldi kitekintése azt vetíti előre, hogy 2020-ban felértékelődik a munkaerő kölcsönzés, nehezebben lesznek tervezhetők a létszámigények, és a szakmunkások megtartása fontosabb, mint valaha.